SIROVE TORTE – TORTE KOJE SE NE PEKU
Što su sirove torte? Najjednostavnije rečeno, to su torte bez pečenja. Zbog toga ljudi često misle da se radi o zdravim tortama, iako to ponekad nije slučaj!
Sirove, tj. raw torte odnosi se na torte napravljene unutar žanra kuhinje sirove hrane. To ne uključuje upotrebu standardnih sastojak. Neki ljudi misle da sirove torte imaju okus slabiji od optimalnog ako se jedu sirove ili čak mogu predstavljati opasnost za zdravlje.
Istina je upravo suprotna od toga: sirove (raw) torte su jako zdrave. Sirova hrana oponaša sastojke kolača i daje rezultat koji je zdrav, ukusan i prirodan (sirov). Oni nisu tvoja tradicionalna vrsta kolača, ali odlična su zamjena.
SIROVA TORTA OD MRKVE – RECEPT
Ovaj recept za zdravu tortu je savršen za rođendane, svadbe i još mnogo toga! Lako ju je napraviti i nahraniti gomilu ljudi. Uz to, ima i jako puno zdravih, ukusnih sastojaka.
SASTOJCI ZA TORTU OD MRKVE:
- 220 g naribane mrkve
- 400 g datulja
- 300 g oraha
- 30 g vanilijinog ekstrakta
- 1/4 žlice soli
- 1/2 žlice cimeta
- 3/4 žlice praha od đumbira
- 1 žličica muškatnog oraščića
- 72 g brašna
- 41 g groždica
GLAZURA ZA TORTU:
- 150 g sirovi indijski oraščići
- 120 ml kokosovog vrhnja ili kokosovog mlijeka s punom masnoćom
- 30 ml limunovog soka
- 45 ml javorovog sirupa
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
POSTUPAK IZRADE TORTE:
- Ako radiš glazuru (po izboru), potopi indijske oraščiće u vruću vodu 30 minuta do 1 sat. Zatim ih isperi i ocijedi. Dodaj u blender velike brzine zajedno s kokosovom kremom, limunovim sokom, javorovim sirupom i vanilijom i miješaj na visokoj do vrlo kremasto i glatkoj strani struganja po potrebi. Pokrij i stavi u hladnjak da se ohladi.
- Naribaj mrkvu.
- U veliki procesor za hranu dodaj datulje i miješaj dok ne ostanu mali komadići ili se ne formira kuglica. Izvadi sastojke.
- U procesor dodaj orahe, vaniliju, sol i začine. Zatim dodaj datulje, zajedno sa sjeckanom mrkvom, i pulsiraj na mjerenjima u trajanju od 1 sekunde dok se ne dobije labavo tijesto i mrkva tek što se sjedini. Pazi da se ne prelije. Traži gusto tijesto, a ne pire.
- Prebaci smjesu u veliku zdjelu za miješanje. Dodaj kokosovo brašno i grožđice i promiješajte da se sjedine. Nakon što se dobro kombiniraju, odloži.
- Pripremi veliku posudu za kolače ili posudu za pečenje 8×8 s visokim rubovima dodavanjem pergamentnog papira duž dna i stranama. Zatim dodaj smjesu za kolače i rasporedi je i ravnomjerno pritisni da se spakira.
- Upotrijebi predmet s ravnim dnom, poput čaše za piće, kako bih sve pritisli u ravnomjerni sloj. Ako se smjesa zalijepi za čašu, zamotaj je u pergamentni papir. (NAPOMENA: Možeš ih i izrezati i uvaljati u kuglice kako bih uživali dok grizeš kolač!)
- U ovom trenutku možeš uživati u torti pažljivim podizanjem ili pomicanjem torte iz njene posude. Međutim, dodaj glazuru, izlij je i ispusti mjehuriće zraka. Zatim stavi na lim za pečenje (da zadrži razinu) i zamrzni 3-4 sata ili dok glazura nije polu čvrsta na dodir.
- Za posluživanje, osiguraj da kolač nije potpuno smrznut, tako da je dovoljno mekan da ga možeš rezati (dopusti da se odmrzne na šalteru 30 minuta trebalo bi pomoći). Zatim vrućim nožem pažljivo izrezuj kriške i uživaj. Ukrasi s više orašastih plodova, grožđica ili drugih željenih preliva (sve neobavezno).
- Ostatak čuvaj u hladnjaku 1 tjedan ili u zamrzivaču 1 mjesec. Najbolje je uživati blago ohlađeno (ne smrznuto). Možeš je pustiti da odstoji na sobnoj temperaturi do 2 sata.
ZA KRAJ O TORTI OD MRKVE
Uz recept za jako finu tortu, volimo ti dati i dodatne zanimljivosti o glavnim sastojcima tih recepata. Današnja zanimljivost je povijesna. Sjećaš se kada su ti mama i tata govorili da ako jedete mrkve, imat ćeš bolji vid? Nažalost, to je ustvari britanska propaganda iz 2. svjetskog rata. Britanska vojska je počela obarati više nacističkih aviona. Razlog tome je bio izum radara. Ali pošto to nacisti nisu smijeli znati, britanska vojska je rekla da njihovi piloti jedu više mrkvi te zbog toga imaju bolji vid.
ŠTO ŽELIMO POSTIĆI
Nadamo se da ste uspjeli napraviti jako fini veganski kolač, a možda i saznali neke nove stvari o sastojcima koje svakodnevno koristite. Želimo ti dati sve najfinije recepte za veganske kolače i edukativne informacije. Stoga se nemoj ustručavat posipati što više kokosovih mrvica na svoj kolač!?
HEJ, NEJDI JOŠ!
Svidio ti se blog post ili si jedan od onih čudaka, khm koji vole čitati newslettere? Super!
Prijavi se na naš newsletter? i saznaj svaki put kad objavimo novi blog post, novi popust ili novu inkriminirajuću sliku Mitra. Molim?
Autorica: Tara Pejanović