Jednostavan kolač od lješnjaka – Recept

7bbfd572-ac5b-4f4c-b103-a016c812a30d

Ovo je savršen suhi kolač za jesti u rana jesenska jutra uz čašu tvoje najdraže kave. Lješnjaci uz svoj jesenski ugođaj su također dobri za tvoje srce, pomažu u smanjenju rizika od raka i pomažu u zdravlju mišića, kože, kostiju, zglobova i probave. 

Uz njene zdravstvene benefite, uz lješnjake se također vežu i mnoge legende. Prema keltskom vjerovanju, tko je posjekao lijesku, bio bi kažnjen smrću. Oni koji su jeli njen plod (lješnjak), postizali su magične sposobnosti i stjecali mudrost. Po vjerovanju Iraca, u lijesci se skrivala vila koja je voljela poeziju.

Svaka vjeverica će biti ljubomorna nakon što napravite ovaj šumski kolač.

SASTOJCI:

  • 50 g lješnjaka
  • 250 g brašna
  • 8 g praška za pecivo
  • 8 g šećera od vanilije
  • 100 ml ulja
  • 150 g šećera
  • 250 ml mlijeka na bazi biljaka
  • 150 g mljevenih lješnjaka

GLAZURA:

  • 150 g tamne čokolade
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 100 g lješnjaka za dekoraciju

POSTUPAK:

  1. Nareži lješnjake, a prethodno zagriji pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Postavi papir za pečenje na protvan (posudu za pečenje).
  3. U veliku zdjelu pomiješaj sve sastojke, dodaj smjesu na protvan. 
  4. Peci 60 minuta na 180 stupnjeva. Ako ti kolač potamni, pokrije ga s aluminijskom  folijom. Pusti da se potpuno ohladi. 
  5. Nareži ostatak lješnjaka i pecite ih 2-3 minuta bez ulja. Kad su gotovi, trebaju biti zlatno smeđi.
  6. Otopi čokoladu i dodaj kokosovo ulje, prelij glazuru preko cijele torte. Posipaj lješnjake preko glazure. Pusti kolač da se hladi barem 3 sata prije posluživanja.

ZAKLJUČAK

Lješnjaci su jedni od najuniverzalnijih vrsta orašastih plodova i svaki kolač postane malo bolji kada ih dodamo.

I jedna kul činjenica za kraj: Kao biljka vrlo otporna na štetnike, vrlo je ekonomična za uzgoj, a ekološki prihvatljiva.  Sada znaš da se ne trebate osjećati loše kada ih jedeš!

ŠTO ŽELIMO POSTIĆI

Nadamo se da ste uspjeli napraviti jako fini veganski kolač, a možda i saznali neke nove stvari o sastojcima koje svakodnevno koristiš. Želimo ti dati sve najfinije recepte za veganske kolače i edukativne informacije.  Stoga se nemoj ustručavat posipati što više kokosovih mrvica na svoj kolač! ?

HEJ, NEJDI JOŠ!

Svidio ti se blog post ili si jedan od onih čudaka, khm koji vole čitati newslettere? Super!

Prijavi se na naš newsletter? i saznaj svaki put kad objavimo novi blog post, novi popust ili novu inkriminirajuću sliku Mitra. Molim?

mitra pejanovića ljubi nepoznati muškarac u obraz
“Ovo nećeš objavit, jelda?”

Autorica: Tara Pejanović

Pogledaj kako naručiti sočnu vegansku klopu

Newsletter

Pretplati se na naš newsletter za sve novosti, ponude i promocije!