Kako spriječiti širenje zaraze u kuhinji? Saznaj 8 najbitnijih savjeta!

barcode mitra koristi genox

Mediji nas stalno podsjećaju da je glavni način prijenosa COVID-19 virusa preko ustiju pa smo se naravno odmah pitali: znači li to da možemo dobiti koronavirus preko hrane? Nastavi čitati i saznaj najbitnije savjete za dobru higijenu u kuhinji!

Higijena je pola zdravlja… a u zadnje vrijeme se čini kao da su druga polovica zdravlja postali neizlaženje iz kuće, gomilanje WC papira u špajzi i podizanje oltara bočicama etilnog alkohola. Naslušali smo se svakakvih savjeta za dobru higijenu u javnosti, no što je sa savjetima za vlastiti dom?

barcode mitra burger i gumena rukavica
Dragi, dotakni me nježno… ali s rukavicama!

USDA (Američki Odjel za Agrikulturu) kaže: “U ovom trenutku nema informacija koje sugeriraju da se COVID-19 može prenijeti hranom ili pakiranjima hrane. No, prilikom rukovanja ili pripremanja hrane uvijek je važno slijediti higijenska pravila”.

Huh, sad nam je definitivno lakše. No to ne znači da se prestajemo držati strogih higijenskih pravila u kuhinji! Ovdje ti donosimo 8 najbitnijih pravila za dobru higijenu u kuhinji, iz našeg osobnog iskustva vođenja restorana i iz ostalih stručnih izvora.

1. PERI RUKE!

Peri ruke, kaže baka. Peri ruke, kaže mama! Napokon, mame i bake zadovoljno trljaju ruke jer su cijelo ovo vrijeme bile u pravu. Za boga miloga, ako trebaš zapamtiti jedno pravilo s ove liste, zapamti da prije dodirivanja hrane trebaš prati ruke 20 sekundi sa sapunom pod toplom vodom.

Peri ih prije kuhanja, za vrijeme kuhanja da ne bi došlo do unakrsne kontaminacije (ako diraš npr. prvo blatne rotkvice i nakon toga kruh) i prije samog jela.

marko jede barcode mitra burger
“Marko, jesi oprao ruke prije tog burgera!!”

2. NE OSTAVLJAJ HRANU VANI

Iako smo često čuli da se topla hrana ne smije stavljati u frižider, to je zapravo netočno. Vrijeme + temperatura između 5-60 stupnjeva = ubrzan rast broja bakterija!

Hranu smiješ ostaviti maksimalno 2 sata vani jer se nakon toga ubrzano počnu razvijati bakterije. Čim se hrana ohladi ispod 60 stupnjeva, odmah je stavi u frižider.

Ako ti se žuri van, radije stavi vruću hranu u frižider, nego da igraš ruski rulet s bakterijama. Bez brige, frižider će preživjeti, a ti ćeš se osigurati da se bakterije ne počnu razmnožavati na tvojoj najdražoj vege pizzi.

barcode mitra pizza
O ovoj pizzi možete samo sanjati, zločeste bakterije i virusi.

3. POKRIVAJ HRANU

Sva hrana uvijek treba biti pokrivena jer ako je ostaviš otvorenom svašta može završiti u njoj. Pitaš se kako se Flokijeva dlaka našla u tvom veganskom souffléu? Sad znaš. 

mitar zamotava hranu
Plastična folija kaže: “Ne danas, Floki!”

4. NE IDE SVE NA BILO KOJU POLICU

Savjet za sve koji koriste životinjske proizvode ili za vegane koji žive s neveganima: sirova hrana životinjskog podrijetla treba se čuvati na dnu hladnjaka. To je zato što sirova riba i meso mogu lako kapnuti na drugu gotovu hranu u hladnjaku što može dovesti do trovanja s npr. Salmonellom, E. Coli i ostalim patogenima koji se ne tako rijetko nalaze u sirovom mesu.

Esencija organiziranja hrane u frižideru je: drži gotovu hranu uvijek na vrhu (npr. sendvič), a sirovu hranu na dnu hladnjaka (npr. blatni luk).

Ovo se pravilo prakticira u restoranima koji drže do higijene, no vrlo rijetko smo vidjeli da ljudi slijede to pravilo doma. Postani Ambasador Dobrog Organiziranja Hrane u Hladnjaku! Nije najpopularnija titula na svijetu, ali spašava živote… BAM BAM BAAAM [*dramatična glazba].

barcode mitra smoothie u frižideru
Spasili smo bar 3 života s postavljanjem smoothija na najgornju policu. Nema na čemu, ljudi.

5. PRAVILNO ODMRZAVAJ HRANU

Što to znači? “Pa ja ujutro hitim smrznuti grah tam na policu pored suđa i skuham ga kad se vratim s posla.” Ne, ne, ne! Hrana se odmrzava u hladnjaku, hladnoj tekućoj vodi, pećnici ili mikrovalnoj. Nikad “tam na polici pored suđa”.

Pokvarljiva hrana se nikada ne smije odmrzavati vani dulje od dva sata jer se nakon toga počnu ubrzano razmnožavati bakterije. Unutrašnjost hrane pri takvom postupku ostane zamrznuta, dok se vanjska površina već nalazi u “opasnoj zoni” za razvoj bakterija.

sitnica torta barcode mitra
“Hm, mislim da ću ovu tortu sljedeća dva sata profesionalno odmrzavati u… svojim ustima”!
Raw torta by
Sitnica.

6. PRAVILNO ZAGRIJAVAJ HRANU

Znamo, u žurbi si pokupit klinca iz vrtića i nemaš vremena prokuhati smrznuti curry od slanutka kako treba, nego ćeš ga samo malo podgrijati tek tolko da ti ne zamrzne nepce. Ne, ne, ne!

Kada se podgrijava, hrana se treba zagrijati na minimalno 75 stupnjeva kako bi se ubile bakterije. Ne preskači to pravilo da ne bi probava doskočila tebe.

7. REGULARNO ČISTI KUHINJSKE POVRŠINE

Ne mislimo samo na stol, mislimo na SVE. Da, čak i na tu zanemarenu pećnicu koja je već razvila godove od svih tih slojeva masti.

Na dnevnoj bazi isperi sudoper, a na tjednoj bazi ga operi s dezinfekcijskim sredstvom kao npr. Genox koji se proizvodi u Hrvatskoj pa ako i zatvore granice – i dalje se možemo dezinficirati. Jej!

Ne zaboravi ni na frižider i zamrzivač. Oni bi se trebali čistiti na mjesečnoj bazi, a ne kao u slučaju većine ljudi: prije nego se razviju sante leda na koje bi se nastanili pingvini da znaju put do tvoje kuhinje.  

genox dezinficijens
Javi tinejdžerima na klupici u parku, higijena je postala kul!

8. IZBJEGAVAJ UNAKRSNU KONTAMINACIJU

Restorani često imaju daske za rezanje i noževe u različitim bojama: crvene, zelene, žute itd. Neki bi rekli da smo baš zabavna i vesela ekipa, no mi znamo da smo mrtvo ozbiljni oko higijene.

Različite boje noževa i daski označavaju različite vrste namirnica (npr. crveno ako se koristi meso, zeleno za zamazano povrće, crno za gotovu hranu kao npr. kruh, itd.).

To se radi zato jer je vrlo čest uzrok zaraze: unakrsna kontaminacija – kada bakterije iz jedne namirnice prijeđu u drugu. Nemamo svi ni para ni volje za imat 5 daski u različitim bojama doma pa je praktičan savjet: uvijek peri noževe i daske nakon korištenja različitih vrsta namirnica koje bi se međusobno mogle kontaminirati.

gumene rukavice i barcode mitra gablec
Nemamo fetiš na lateks, ali imamo na higijenu ?

OSTALI SAVJETI

  • Nemoj nositi prstenje dok kuhaš! Bez brige, nitko ti neće uletiti u vlastitoj kuhinji.
  • Ne furaju bake bez veze marame. Ako kuhaš za goste stavi si kosu u maramu ili mrežicu da ne završi neka famozna dlaka u tanjuru zgroženog susjeda Josipa. Ili bar zaveži kosu u pundžu.
  • Ne briši ruke u krpe i pregače! Čisto sumnjamo da su baš tako čiste. Briši ruke u papirnate ručnike. Definitivno ne briši ruke u hlače.

To je to od naših savjeta! Drago nam je da smo ti uništili bilo kakvu želju za kuhanjem… ikada ?

Šalimo se naravno. Ovo su jednostavna, ali bitna pravila koja nije teško slijediti, a rade veliku razliku za higijenu u kuhinji. Što znači da rade veliku razliku za zdravlje!

No ako si tip osobe koji se jedva sjeti oprati ruke kad se vrati doma, a pomisao na kuhanje te zgražava koliko i večera kod svekrve, ostavi to profesionalcima.

Naruči gurmansku vege hranu preko Glovo, Pauza.hr ili Wolt aplikacije i ne brini više o raznobojnim daskama, unakrsnim kontaminacijama i Flokijevim dlakama. 

barcode mitra burgeri u dostavnoj kutiji
100% meat-free. 100% guilt-free. 100% coronavirus-free.

Autorica: Martina Beg

Pogledaj kako naručiti sočnu vegansku klopu

Newsletter

Pretplati se na naš newsletter za sve novosti, ponude i promocije!