Tko ne voli dobar veganski kolač od čokolade? U svaki čokoladni kolač ide barem malo kakaa. Pogotovo u veganske kolače. Kakao neki smatraju hranom bogova odnosno supernamirnica! Zašto?
Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu, također po svom sastavu kakao je iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Zato nemoj se bojati dodati jednu dodatnu žlicu kakaa u svoje čokoladne kolače!
SASTOJCI ZA KOLAČ OD KOKOSA I ČOKOLADE:
70 g brašna
130 g šećera
65 g ne zaslađenog kakaa
1 žlica praška za pecivo
½ žličice soli
120 ml kokosovog ulja
1 žlica ekstrakta od vanilije
1 žlica octa
175 ml vode
90 ml mlijeka na bazi biljaka
GLAZURA:
175 g tamne čokolade
3 žlica šećera
1 žlica kokosovog ulja
30 g kokosovih listića
POSTUPAK ZA PRIPREMU:
1. Prethodno zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Stavi suhe sastojke u zdjelu i promiješaj. Dodaj kokosovo ulje, ekstrakt vanilije, ocat, mlijeko vašeg izbora i vodu. Uzmi mikser na srednjoj brzini i promiksaj.
2. Isipaj smjesu u kalup i peci na 180 stupnjeva oko 40-50 minuta. Izvadi iz pećnice i pusti da se hladi oko sat vremena. Izvadi kolač iz kalupa te pusti da se ohladi do kraja.
3. Za preljev: otopi svoju čokoladu te dodaj žlicu kokosovog ulja.
4. Prelij čokoladnu glazuru preko potpuno ohlađene torte te posipaj kokosove listiće na vrh.
ŠTO ŽELIMO POSTIĆI
Nadamo se da ste uspjeli napraviti jako fini veganski kolač, a možda i saznali neke nove stvari o sastojcima koje svakodnevno koristiš. Želimo ti dati sve najfinije recepte za veganske kolače i edukativne informacije. Stoga se nemoj ustručavat dodati još jednu žlicu kakaa u svoje čokoladne kolače!
HEJ, NEJDI JOŠ!
Svidio ti se blog post ili si jedan od onih čudaka, khm koji vole čitati newslettere? Super!
Prijavi se na naš newsletter? i saznaj svaki put kad objavimo novi blog post, novi popust ili novu inkriminirajuću sliku Mitra. Molim?
Autorica: Tara Pejanović