NAJBOLJA VEGANSKA ČOKOLADNA TORTA – RECEPT

pasted image 0-2

Bliži ti se rođendan ili neko veliko slavlje? Ovaj recept je onda savršen za tebe! Svi gosti će te moliti za drugu i treću šnitu, a punica će te detaljno ispitivati za recept!

Nitko neće posumnjati da je zdraviji i veganski, jer jednostavno ima okus kao klasični domaći čokoladni kolač!

SASTOJCI ZA VEGANSKU ČOKOLADNU TORTU:

 • 260 g brašna
 • 95 g kakaa
 • 15 g praška za pecivo
 • 15 g soli
 • 400 g šećera
 • 125 g umak od jabuka
 • 120 g bademovog maslaca
 • 45 g ekstrakta od vanilije
 • 375 ml vode

POSTUPAK ZA PEČENJE TORTE:

 1. Prethodno zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
 2. U jednu zdjelu pomiješaj brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. U drugu zdjelu pomiješaj maslac, umak od jabuka, vodu i ekstrakt od vanilije. Prelij mokre sastojke u suhe te ih dobro pomiješaj.
 3.  Prelij smjesu u tavu te peci 25 minuta ili dok se ne digne smjesa. Nakon što se dobro ohladi, premaži ju s čokoladnim punjenjem. 
Tvoji prijatelji nakon što saznaju da je torta veganska!

O KAKAU

Uzgoj kakaa je locirana u Africi.  Većina uzgajivača kakaa u Gani i Obali bjelokosti živi sa manje od 1 dolara dnevno. Siromaštvo i njegovi brojni problemi, kao što su dječji rad, ključni su izazovi s kojima se suočava rastuća zajednica uzgajivača kakaa. Fairtrade prodajom, udruženja poljoprivrednika primaju Fairtrade Premium koji troše na poboljšanje kvalitete i proizvodnosti na svojim farmama, kako bi poboljšali svoje prihode.

ŠTO JE FAIRTRADE?

Fairtrade – poštena trgovina koja je udahnula novi način života u cjelokupne zajednice koje uzgajaju kakao u najsiromašnijim dijelovima svijeta.

U 1994. godini Green & Black’s Maya Gold čokolada je postala prvi Fairtrade certificirani proizvod u UK. Na bazi tradicionalnog majanskog pića začinjenog kakaom, postavila je novi trend koji je pohvalio i celebrity chef Hugh Fearnley-Whittingstall.

Većina uzgajivača kakaa nikada nije okusila čokoladu u svom životu, ali poljoprivrednici iz kooperacije certificirane kao Fairtrade Kuapa Kokoo u Gani posjeduju 44 posto konditorske tvrtke Divine. Lansirana 1998. u povijesti je postala poznata kao prvi konditorski brand u UK kojoj su vlasnici poljoprivrednici.

Trenutno je oko 179.800 malih proizvođača kakaa članova Fairtrade certificiranih proizvođačkih organizacija. Gana i Obala bjelokosti prodaju najviše kakaa. Trenutno postoji oko 1460 čokoladnih proizvoda koji nose FAIRTRADE oznaku u UK, uključujući premium, konvencionalne, ekološke, bez glutena i veganske proizvode.

Saznajte više o fair trade-u

Radnici na plantaži Obale bjelokosti po prvi puta u životu probavaju čokoladu

ŠTO ŽELIMO POSTIĆI

Nadamo se da ste uspjeli napraviti jako fini veganski kolač, a možda i saznali neke nove stvari o sastojcima koje svakodnevno koristite. Želimo ti dati sve najfinije recepte za veganske kolače i edukativne informacije.  Stoga se nemoj ustručavat posipati što više kokosovih mrvica na svoj kolač! ?

HEJ, NEJDI JOŠ!

Svidio ti se blog post ili si jedan od onih čudaka, khm koji vole čitati newslettere? Super!

Prijavi se na naš newsletter? i saznaj svaki put kad objavimo novi blog post, novi popust ili novu inkriminirajuću sliku Mitra. Molim?

mitra pejanovića ljubi nepoznati muškarac u obraz
“Ovo nećeš objavit, jelda?”

Autorica: Tara Pejanović

Pogledaj kako naručiti sočnu vegansku klopu

Newsletter

Pretplati se na naš newsletter za sve novosti, ponude i promocije!