VEGANSKE TORTE – NAŠA 3 NAJDRAŽA RECEPTA ZA ZDRAVE TORTE

raw-carrot-cake

Voljeli bi da su sve veganske torte zdrave, ali to često nije tako. Iako, veganski deserti često imaju manje zasićenih masti, manje procesiranih šećera te su bolji za brigu o okolišu.

Zato ti savjetujemo da pojedeš jednu krišku umjesto dvije. Iako svi znamo koliko je teško odoljeti slasnim veganskim tortama – sa ili bez pečenja.

Svi znamo da bi Joey pojeo i drugu ?

NAJBOLJA VEGANSKA ČOKOLADNA TORTA – RECEPT

Bliži ti se rođendan ili neko veliko slavlje? Ovaj recept je onda savršen za tebe! Svi gosti će te moliti za drugu i treću šnitu, a punica će te detaljno ispitivati za recept!

Nitko neće posumnjati da je zdraviji i veganski, jer jednostavno ima okus kao klasični domaći čokoladni kolač!

SASTOJCI ZA VEGANSKU ČOKOLADNU TORTU:

  • 260 g brašna
  • 95 g kakaa
  • 15 g praška za pecivo
  • 15 g soli
  • 400 g šećera
  • 125 g umak od jabuka
  • 120 g bademovog maslaca
  • 45 g ekstrakta od vanilije
  • 375 ml vode

POSTUPAK ZA PEČENJE TORTE:

  1. Prethodno zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. U jednu zdjelu pomiješaj brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. U drugu zdjelu pomiješaj maslac, umak od jabuka, vodu i ekstrakt od vanilije. Prelij mokre sastojke u suhe te ih dobro pomiješaj.
  3.  Prelij smjesu u tavu te peci 25 minuta ili dok se ne digne smjesa. Nakon što se dobro ohladi, premaži ju s čokoladnim punjenjem. 
Tvoji prijatelji nakon što saznaju da je torta veganska!

O KAKAU I FAIRTRADEU

Uzgoj kakaa je locirana u Africi.  Većina uzgajivača kakaa u Gani i Obali bjelokosti živi sa manje od 1 dolarom dnevno. Siromaštvo i njegovi brojni problemi, kao što su dječji rad, ključni su izazovi s kojima se suočava rastuća zajednica uzgajivača kakaa. Fairtrade prodajom, udruženja poljoprivrednika primaju Fairtrade Premium koji troše na poboljšanje kvalitete i proizvodnosti na svojim farmama, kako bi poboljšali svoje prihode.

Fairtrade – poštena trgovina koja je udahnula novi način života u cjelokupne zajednice koje uzgajaju kakao u najsiromašnijim dijelovima svijeta.

U 1994. godini Green & Black’s Maya Gold čokolada je postala prvi Fairtrade certificirani proizvod u UK. Na bazi tradicionalnog majanskog pića začinjenog kakaom, postavila je novi trend koji je pohvalio i celebrity chef Hugh Fearnley-Whittingstall.

Većina uzgajivača kakaa nikada nije okusila čokoladu u svom životu, ali poljoprivrednici iz kooperacije certificirane kao Fairtrade Kuapa Kokoo u Gani posjeduju 44 posto konditorske tvrtke Divine. Lansirana 1998. u povijesti je postala poznata kao prvi konditorski brand u UK kojoj su vlasnici poljoprivrednici.

Trenutno je oko 179.800 malih proizvođača kakaa članova Fairtrade certificiranih proizvođačkih organizacija. Gana i Obala bjelokosti prodaju najviše kakaa. Trenutno postoji oko 1460 čokoladnih proizvoda koji nose FAIRTRADE oznaku u UK, uključujući premium, konvencionalne, ekološke, bez glutena i veganske proizvode.

Saznaj više o fair tradeu

Radnici na plantaži Obale bjelokosti po prvi puta u životu probavaju čokoladu

SIROVE TORTE – TORTE KOJE SE NE PEKU

Što su sirove torte? Najjednostavnije rečeno, to su torte bez pečenja. Zbog toga ljudi često misle da se radi o zdravim tortama, iako to ponekad nije slučaj!

Sirove, tj. raw torte odnosi se na torte napravljene unutar žanra kuhinje sirove hrane. To ne uključuje upotrebu standardnih sastojak. Neki ljudi misle da sirove torte imaju okus slabiji od optimalnog ako se jedu sirove ili čak mogu predstavljati opasnost za zdravlje. 

Istina je upravo suprotna od toga: sirove (raw) torte su jako zdrave. Sirova hrana oponaša sastojke kolača i daje rezultat koji je zdrav, ukusan i prirodan (sirov). Oni nisu tvoja tradicionalna vrsta kolača, ali odlična su zamjena.

SIROVA TORTA OD MRKVE – RECEPT

Ovaj recept za zdravu tortu od mrkve je savršen za rođendane, svadbe i još mnogo toga! Lako ju je napraviti i nahraniti gomilu ljudi. Uz to, ima i jako puno zdravih, ukusnih sastojaka. 

? Helynskitchen

SASTOJCI ZA TORTU OD MRKVE:

  • 220 g naribane mrkve
  • 400 g datulja
  • 300 g oraha
  • 30 g vanilijinog ekstrakta
  • 1/4 žlice soli
  • 1/2 žlice cimeta
  • 3/4 žlice praha od đumbira
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • 72 g brašna
  • 41 g groždica

GLAZURA ZA TORTU:

  • 150 g sirovi indijski oraščići
  • 120 ml kokosovog vrhnja ili kokosovog mlijeka s punom masnoćom
  • 30 ml limunovog soka
  • 45 ml javorovog sirupa
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije

 POSTUPAK IZRADE TORTE OD MRKVE:

  1. Ako radiš glazuru (po izboru), potopi indijske oraščiće u vruću vodu 30 minuta do  1 sat. Zatim ih isperi i ocijedi. Dodaj u blender velike brzine zajedno s kokosovom kremom, limunovim sokom, javorovim sirupom i vanilijom i miješaj na visokoj do vrlo kremasto i glatkoj strani struganja po potrebi. Pokrij i stavi u hladnjak da se ohladi.
  2. Naribaj mrkvu.
  3. U veliki procesor za hranu dodaj datulje i miješaj dok ne ostanu mali komadići ili se ne formira kuglica. Izvadi sastojke. 
  4. U procesor dodaj orahe, vaniliju, sol i začine. Zatim dodaj datulje, zajedno sa sjeckanom mrkvom, i pulsiraj na mjerenjima u trajanju od 1  sekunde dok se ne dobije labavo tijesto i mrkva tek što se sjedini. Pazi da se ne prelije. Traži gusto tijesto, a ne pire.
  5. Prebaci smjesu u veliku zdjelu za miješanje. Dodaj kokosovo brašno i grožđice i promiješajte da se sjedine. Nakon što se dobro kombiniraju, odloži.
  6. Pripremi veliku posudu za kolače ili posudu za pečenje 8×8 s visokim rubovima dodavanjem pergamentnog papira duž dna i stranama. Zatim dodaj smjesu za kolače i rasporedi je i ravnomjerno pritisni da se spakira. 
  7. Upotrijebi predmet s ravnim dnom, poput čaše za piće, kako bih sve pritisli u ravnomjerni sloj. Ako se smjesa zalijepi za čašu, zamotaj je u pergamentni papir. (NAPOMENA: Možeš ih i izrezati i uvaljati u kuglice kako bih uživali dok grizeš kolač!)
  8. U ovom trenutku možeš uživati ​​u torti pažljivim podizanjem ili pomicanjem torte iz njene posude. Međutim, dodaj glazuru, izlij je i ispusti mjehuriće zraka. Zatim stavi na lim za pečenje (da zadrži razinu) i zamrzni 3-4 sata ili dok glazura nije polu čvrsta na dodir.
  9. I to je to! Naša veganska torta od mrkve je gotova! Za posluživanje, osiguraj da kolač nije potpuno smrznut, tako da je dovoljno mekan da ga možeš rezati (dopusti da se odmrzne na šalteru 30 minuta trebalo bi pomoći). Zatim vrućim nožem pažljivo izrezuj kriške i uživaj. Ukrasi s više orašastih plodova, grožđica ili drugih željenih preliva (sve neobavezno).
  10. Ostatak čuvaj u hladnjaku 1 tjedan ili u zamrzivaču 1 mjesec. Najbolje je uživati ​​blago ohlađeno (ne smrznuto). Možeš je pustiti da odstoji na sobnoj temperaturi do 2 sata.

DODATNO O TORTI OD MRKVE

Uz recept za jako finu tortu, volimo ti dati i dodatne zanimljivosti o glavnim sastojcima tih recepata. Današnja zanimljivost je povijesnaSjećaš se kada su ti mama i tata govorili da ako jedete mrkve, imat ćeš bolji vid? Nažalost, to je ustvari britanska propaganda iz 2. svjetskog rata. Britanska vojska je počela obarati više nacističkih aviona. Razlog tome je bio izum radara. Ali pošto to nacisti nisu smijeli znati, britanska vojska je rekla da njihovi piloti jedu više mrkvi te zbog toga imaju bolji vid.

Propagandni plakat iz drugog svjetskog rata

NAJBOLJA VOĆNA TORTA BEZ PEČENJA

Zanima te jednostavan kolač sa šumskim voćem? A što kažeš na čokoladnu tortu sa šumskim voćem, i jednom dozom egzotike uz fantastični mango? Sigurni smo da će te ovaj jednostavan recept oduševiti koliko je oduševio i nas. Ovo je jedna od naših najdražih voćnih torti bez pečenja.

RAW TORTA OD ŠUMSKOG VOĆA, MANGA S KOROM OD ČOKOLADE

Šumsko voće susreće se s slatkim slatkim mangom u ovom ukusnom kolaču od smrznutog voća koji je savršen za ljeto – oh, i ta kora ima i čokoladu. Mljac! Sigurni smo da ćeš uživati u ovoj voćnoj torti!

SASTOJCI ZA SIROVU TORTU OD ŠUMSKOG VOĆA S ČOKOLADOM:

  • 118 g indijskih oraščića
  • konzerva kokosovog mlijeka
  • 10 g jabučnog otca
  • 40 g limunovog soka
  • 6 g ekstrakta od vanilije
  • 55 g datulja
  • Malo soli
  • 160 g smrznutog manga
  • 150 g smrznutog šumskog voća

SASTOJCI ZA KORU OD ČOKOLADE:

  • 80 g badema
  • 70 g indijskih oraščića
  • 22 g kakaa
  • 93 g datulja
  • 1/8 žlice soli

POSTUPAK IZRADE VOĆNE TORTE:

  1. Započni tako što ćeš napraviti čokoladnu koricu – Dodaj bademe, indijske oraščiće, kakao, datulje i sol u procesor za hranu i obrađuj dok ne dobiješ ljepljivu smjesu nalik tijesta (obično nakon što se smjesa počne lijepiti uz bočne zidove prerađivača hrane znači da je spreman.) Ako je još uvijek mršav i ne drži se zajedno, malo više obradi, ali pazi da ne pretjeraš.
  2. Pomoću tave s omjerom 8 × 4 obloženom papirom za pečenje pritisni ljepljivu smjesu tijesta po dnu tepsije dok ne formiraš koricu. Staviti na stranu.
  3. Napravi nadjev – Dodaj indijske oraščiće, kokosovo mlijeko, limunov sok, jabučni ocat (neobavezno), ekstrakt vanilije, datulje i sol u blender i miješaj dok glatko i kremasto. Ako nemaš stvarno moćan blender, potopi svoje oraščiće nekoliko sati (ili preko noći) Ako koristiš Vitamix ili sličan blender, nema potrebe za namakanje.
  4. Izlij polovicu izmješane smjese i zasad stavi na stranu. U blender dodaj mango i miješaj dok ne postane glatko. Dodaj mango nadjev u tepsiju (na vrhu kore) i stavi u zamrzivač na 15 minuta.
  5. Sada napravi nadjev od šumskog voća – Drugu polovicu smjese (koju smo ranije odvojili) vrati natrag u blender (bez potrebe da ispirate blender) zajedno s izmiješanim bobicama i miješaj dok ne postane glatko. Nakon što je sloj manga malo čvrst (oko 15 minuta), dodaj sloj bobica na vrh sloja manga i vrati ga u zamrzivač. Ako na vrh dodaš svježe voće, ostavi da se smjesa stavi u zamrzivač nekoliko minuta, a zatim dodaj nadjev i ostavi da se potpuno smrzne.
  6. Zamrzni 4 do 6 sati, ili najbolje preko noći.
  7. Kada su spremni za posluživanje – pusti da se malo otope, nareži na šnite i premaži kokosovim maslacem na vrhu. Ostatke čuvaj u freezeru.

ZA KRAJ O VEGANSKIM TORTAMA

Torte mogu biti za sve prigode, nitko ti ne brani da si napraviš jednu finu tortu od mrkve, čokolade ili voća koja će te nakon vrućeg i napornog dana čekati u frižideru da jedeš s podignutim nogama, sretnog i punog trbuha.

Uostalom, što je ono jednom ona francuska kraljica rekla…

“Qu’ils mangent de la brioche”

Pečenje kolača bi trebalo biti zabavno i opuštajuće. Neki imaju meditaciju, a mi imamo kuhinju!

Želis pojesti nešto zasitno prije deserta? Onda je naš recept za polpete od povrća savršen za tebe!

HEJ, NEJDI JOŠ!

Svidio ti se blog post ili si jedan od onih čudaka, khm koji vole čitati newslettere? Super!

Prijavi se na naš newsletter? i saznaj svaki put kad objavimo novi blog post, novi popust ili novu inkriminirajuću sliku Mitra. Molim?

mitra pejanovića ljubi nepoznati muškarac u obraz
“Ovo nećeš objavit, jelda?”

Autorica: Tara Pejanović

Pogledaj kako naručiti sočnu vegansku klopu

Newsletter

Pretplati se na naš newsletter za sve novosti, ponude i promocije!