Veganski Engleski Muffini

pasted image 0-2

Zanimljiva činjenica o muffinima općenito je da se “engleski muffini” nisu uopće prodavali u engleskoj do kraja 20. stoljeća popularizacijom lančanih kafića kao Starbucks!

SASTOJCI:

 • 375 g bijelo brašno½ čajne žličice soli
 • 2 žličice šećera
 • 2 žličice instant kvasca, 
 • 1 čajna žličica sode bikarbone
 • 30 ml kokosovog ulja izmjerite u tekućem obliku i provjerite je li na sobnoj temperaturi kad se doda. Ovdje možete dodati za bilo koje drugo ulje bez ulja ili veganski maslac
 • 200 ml 2 žlice mlake vode
 • malo dodatnog brašna za gnječenje i valjanje

POSTUPAK:

 1. Ako imaš samostojeći  mikser s kukom za tijesto, dodaj sve sastojke u zdjelu i miješaj oko 7 – 10 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično. 
 2. Ako nemaš samostojeći mikser, dodaj sve suhe sastojke u veliku zdjelu. 
 3. Ulij vodu i tekuće (ali sobne temperature) ulje, zatim kratko promiješaj da se brašno sjedini i upije.
 1. Izvadi na brašnjavu  površinu i rukama miješaj najmanje 10 minuta dok tijesto ne postane potpuno glatko i elastično. Ako se nakon nekoliko minuta gnječenja osjeća ljepljivo, dodajte ​​žlicu brašna, miješajući između dodataka. 
 2. Nakon što se tijesto adekvatno promiješa i postane glatko i elastično, stavi ga  u lagano nauljenu posudu i poklopi. Upotrijebi poklopac, vlažan čisti ručnik za suđe ili omotač. Ostavi na slobodnom području dok se ne udvostruči (otprilike jedan sat, iako će to varirati ovisno o toplini okoliša). Dobit ćeš najbolji okus ako ga ne žuriš, zato savjetujemo da ga ostaviš na kuhinjskom pultu i ne premjestaš  negdje jako toplo da ga ubrzaš.
 3. Poravnaj veliki lim za pečenje pergamentnim papirom i pospi ga kukuruznim brašnom ili brašnom ako nemaš kukuruzno brašno.
 1. Nakon što se tijesto udvostruči, izvadi ga  i razvaljaj ga valjkom dok ne bude debljine oko 2 cm. 
 2. Koristi rezač za kolače (promjera oko 7cm  je dobro) da izrežeš kruglice i staviš ih na pripremljeni lim za pečenje. Ako nemaš rezač za kolačiće, možeš koristit vrh čaše ili poklopac posude. Pazi da  ih pažljivo narežeš i izvadi što više možeš iz prve šnite valjanog tijesta jer su muffini iz prve ture uvijek nešto bolji od onih napravljenih s preostalim tijestom.
 1. Vrhove muffina pospi s više kukuruznog brašna (ili s običnim  brašnom), a zatim poklopi i ostavi ponovo dok se gotovo ne udvostruče. Ovaj put to neće potrajati. Obično oko 30 – 40 minuta.
 1. Ako imaš rešetku, zagrij  ju na srednje jakoj vatri. Ako nemaš rešetku, umjesto toga možeš koristiti tavu.
 1. Kada temperatura rešetke bude na temperaturi ili kada je tvoja tava zagrijana, stavi onoliko muffina koliko će se udobno smjestiti (s dovoljno prostora da ih lako okreneš),. Važno je biti što nježniji jer ne želiš istjerati zrak iz njih.
 2. Peci ih  5 -7 minuta dok lijepo ne poprime zlatnu boju na dnu, zatim ih lagano preokreni i peci  još 5- 7 minuta.

ZAKLJUČAK

Nakon što ih napraviš pozovi sve svoje prijatelje na popodnevni čaj! Uživite se u ulogu viktorijanskog plemstva i raspravljajte o jučerašnjem balu i o svim tračevima koje ste čuli na dvoru. Sigurno je nešto vrlo skandalozno. ?

Šeširi su obavezni!

ŠTO ŽELIMO POSTIĆI

Nadamo se da ste uspjeli  napraviti jako fini veganski kolač, a možda i saznali neke nove stvari o sastojcima koje svakodnevno koristiš. Želimo ti dati sve najfinije recepte za veganske kolače i edukativne informacije.  Stoga se nemoj ustručavat posipati što više kokosovih mrvica na svoj kolač!?

HEJ, NEJDI JOŠ!

Svidio ti se blog post ili si jedan od onih *čudaka, khm* koji vole čitati newslettere? Super!

Prijavi se na naš newsletter ? i saznaj svaki put kad objavimo novi blog post, novi popust ili novu inkriminirajuću sliku Mitra. Molim?

mitra ljubi nepoznati muškarac u obraz
“Ovo nećeš objavit, jelda?”

Autorica: Tara Pejanović

Pogledaj kako naručiti sočnu vegansku klopu

Newsletter

Pretplati se na naš newsletter za sve novosti, ponude i promocije!