Veganski kolači bez jaja – 4 recepta

naslovna-slika

Krenuli ste u akciju i odlučili ste se na kulinarske pothvate. Ali sada ste shvatili da morate napraviti kolač bez jaja. Nema potrebe za paniku, jer ovdje ćeš naći najbolje recepte za jednostavne kolače kao suhi kolači ili više volite nešto svježije i tropsko kao kolač od kokosa. Ne treba se brinuti, mi imamo sve najbolje recepte za kolače bez jaja!

Odricanje od jaja u kuhanju vjerojatno se čini banalno kao i kuhanje bez luka ali moguće je pogotovo ako pečeš veganske kolače. Zbog toga postoje sjajne alternative koje će te spasiti muke i panike!

Vjerujemo u tebe!

NEKI OD NAŠIH NAJDRAŽIH SUPSTITUTA ZA JAJA:

  1. Zgnječene banane – Obožavamo koristiti zgnječene banane u receptima za veganske kekse, muffine i brownije. Može se dodati ½ šalice banana. Banane koje koristiš moraju biti jako zrele!
  2. Sjemenke lana – Natopljene sjemenke lana su jedne od najčešćih veganskih supstitucija za jaja. Mogu se koristiti za sve moguće vrste slastica: veganski brownieja , kolači, keksi čak i u palačinkama. Natopi 1 žlicu mljevenih sjemenki lana s 3 žlice vode i pusti da odstoji 5 minuta.
  3. Umak od jabuka (Applesauce) – Umak od jabuka je super supstitucija za jaja i može se kupiti u gotovo svakom dućanu (gledaj police s dječjim kašicama.) Najčešće se koristi u veganskim tortama i muffinima. Dodaj oko ¼ čaše u svoju smjesu.
  4. Chija sjemenke – Chija sjemenke su slične kao i lanene sjemenke. Koristi isti omjer kao i za lanene sjemenke.
  5. Pire od bundeve – Za sve kolače inspirirani jesenskim receptima s cimetom i muškatnim oraščićima. Koristi omjer ¼ čaše pirea na 1 jaje.
3..2..1…

KOLAČ OD KOKOSA I ČOKOLADE

Tko ne voli dobar veganski kolač od čokolade? U svaki čokoladni kolač ide barem malo kakaa. Pogotovo u veganske kolače. Kakao neki smatraju hranom bogova odnosno supernamirnica! Zašto?

Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu, također po svom sastavu kakao je iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Zato nemoj se bojati dodati jednu dodatnu žlicu kakaa u svoje čokoladne kolače!

Kolači mogu biti doručak, tak?
Photo: The Pretty Bee

SASTOJCI

70 g brašna
130 g šećera
65 g ne zaslađenog kakaa
1 žlica praška za pecivo
½ žličice soli
120 ml kokosovog ulja
1 žlica ekstrakta od vanilije
1 žlica octa
175 ml vode
90 ml mlijeka na bazi biljaka

GLAZURA

175 g tamne čokolade
3 žlica šećera
1 žlica kokosovog ulja
30 g kokosovih listića

POSTUPAK ZA PRIPREMU

1. Prethodno zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Stavi suhe sastojke u zdjelu i promiješaj. Dodaj kokosovo ulje, ekstrakt vanilije, ocat, mlijeko vašeg izbora i vodu. Uzmi mikser na srednjoj brzini i promiksaj.

2. Isipaj smjesu u kalup i peci na 180 stupnjeva oko 40-50 minuta. Izvadi iz pećnice i pusti da se hladi oko sat vremena. Izvadi kolač iz kalupa te pusti da se ohladi do kraja.

3. Za preljev: otopi svoju čokoladu te dodaj žlicu kokosovog ulja.

4. Prelij čokoladnu glazuru preko potpuno ohlađene torte te posipaj kokosove listiće na vrh.

Imamo super vijesti i o kokosovom ulju. Ako radiš ovaj kolač (ili općenito veganske kolače) sigurno imaš kokosovo ulje pri ruci. Zato nakon što staviš svoj kolač u pećnicu i željno očekuješ kako će ispasti, nanesite malo kokosovog ulja na prst i namaži ga na svoje podočnjake. Kokosovo ulje sadrži vitamin E koji umanjuje znakove starenja (ne trebaš biti stari da imaš podočnjake, ali ti općenito regenerira kožu!)

KOLAČ OD KOKOSA

Kao da smo na Hawaii

Svi koriste kokos ovih dana, a za to ima i dobar razlog: koristi se njegova voda, mlijeko, ulje i ukusno meso. Minerali kokosa su uključeni u brojne funkcije u tvojem tijelu. Kokosi su posebno bogati manganom, što je bitno za zdravlje kostiju i metabolizam ugljikohidrata, proteina i kolesterola. Zašto onda ne napraviti jedan zdravi veganski kolač?

It’s a vintage meme, but it checks out

SASTOJCI

312 g + 30 g brašna
300 g šećera
30 g praška za pecivo
15 g soli
160 g sušenog kokosa
360 ml kokosovog mlijeka
120 ml kokosovog ulja
15 g jabučnog otca
15 g ekstrakta od vanilije

GLAZURA

540 g šećera u prahu
112 g veganskog maslaca
75 ml kokosovog mlijeka

POSTUPAK

1. Prethodno zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Postavi papir za pečenje u 2 kalupa za torte. Prosij brašno u zdjelu za miješanje, a zatim dodaj šećer, sodu bikarbonu, sol i sušeni kokos. Pomiješaj zajedno.

2. Dodaj kokosovo mlijeko, otopljeno kokosovo ulje, ocat i ekstrakt vanilije te promiješaj. Podijeli smjesu jednako među kalupima.

3. Peci 30 minuta ili dok čačkalica koju upikneš u sredinu torte ne izađe čista. Premjesti torte na stalak za hlađenje te pusti da se potpuno ohladi prije nego što staviš glazuru.

4. Pripremi glazuru dodavanjem šećera u prahu, veganskog maslaca, ruma od kokosa i kokosovog mlijeka u zdjelu za miješanje i miješanjem električnim mikserom počevši polako, a zatim postupno povećavajući brzinu dok ne postane gusta i glatka.

5. Ako ti je glazura pregusta, dodaj malo više kokosovog mlijeka, kap po kap, dok ne postigneš pravu konzistenciju. Ako je prerijetko, dodaj više šećera u prahu.

6. Nanesi glazuru te ukrasite tortu.

Spremni smo upiti sve minerale!

JEDNOSTAVAN KOLAČ OD LJEŠNJAKA

Ovo je savršen suhi kolač za jesti u rana jesenska jutra uz čašu tvoje najdraže kave. Lješnjaci uz svoj jesenski ugođaj su također dobri za tvoje srce, pomažu u smanjenju rizika od raka i pomažu u zdravlju mišića, kože, kostiju, zglobova i probave. 

Ili smo šokirani koliko je dobar kolač ili otvaramo usta za što veći griz.
Nismo sigurni.

SASTOJCI

50 g lješnjaka
250 g brašna
8 g praška za pecivo
8 g šećera od vanilije
100 ml ulja
150 g šećera
250 ml mlijeko na bazi biljaka
150 g mljevenih lješnjaka

GLAZURA

150 g tamne čokolade
1 žlica kokosovog ulja
100 g lješnjaka za dekoraciju

POSTUPAK

1. Nareži lješnjake i prethodno zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Postavi papir za pečenje u tavu.

2. U veliku zdjelu pomiješaj sve sastojke, dodaj smjesu u tavu. Peci 60 minuta na 180 stupnjeva. Ako ti kolač potamni, pokrije s aluminijskom folijom. Pusti da se potpuno ohladi.

3. Nareži ostatak lješnjaka i peci ih 2-3 minuta bez ulja, trebaju biti zlatno smeđi.

4. Otopi čokoladu i dodaj kokosovo ulje, prelij glazuru preko cijele torte. Posipaj lješnjake preko glazure. Pusti kolač da se hladi barem 3 sata prije posluživanja.

Možda fali malo čokolade… ?

SUHI KOLAČ OD ORAHA

Orasi su se oduvijek smatrali „hranom za mozak“, možda zato što površinska struktura oraha ima mršav izgled poput mozga. Zbog toga su ih smatrali simbolom inteligencije, što dovodi do vjerovanja da zapravo povećavaju intelekt osobe koja ih jede. Iako to nije sasvim točno, nedavna istraživanja su dokazala da konzumacija ovih sjemenki pomaže u promicanju moždanih funkcija. Želiš nahraniti svoj mozak, a usput se zabaviti i zasladiti? U tom slučaju, ovaj recept za jednostavni suhi kolač je za tebe!

Ovo je naš mozak nakon što se najedemo oraha

SASTOJCI

200 g veganskog maslaca
300 g smeđeg šećera
200 g veganskog jogurta
200 ml mlijeka na bazi biljaka
30 g ekstrakta od vanilije
400 g brašna
15 g praška za pecivo
8 g soli
125 g narezanih oraha

GLAZURA

70 g veganskog maslaca
200 g veganskog sirnog namaza
15 g ekstrakta od vanilije
390 g šećera u prahu

POSTUPAK

1. Prethodno zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.

2. Miksaj maslac i smeđi šećer u zdjeli s mikserom dok smjesa ne postane lagana i svjetla. Dodaj ostatak sastojaka.

3. Peci 25-35 minuta, izvadi kolač da se ohladi.

4. Napravi glazuru te kada se kolač potpuno ohladi prelij na vrh kolača.

Hoćeš li deblji ili tanji komad? Budite iskreni!

ZA KRAJ O VEGANSKIM KOLAČIMA

Napisali smo ti naše najdraže recepte za veganske kolače: od kokosa, kokosa i čokolade, kolač od lješnjaka i kolač od oraha. Svi volimo kolače, pogotovo kada su ih radili naše mame i bake. One su uvijek imale neke male tajne zbog kojih su njihovi sitni suhi kolači uvijek ispali savršeni. Zato, zašto tvoja mala tajna ne bi bila veganski sastojci!

Dobro, nema potrebe da bude tajna ali može biti dobro iznenađenje za tvoje skeptične prijatelje. ?

Na kraju dana veganski kolači ustvari nisu uopće teški za napraviti te i da nisi kulinarski ekspert ne znači da bi ti bio problem. Mi uvijek kažemo da je avantura u eksperimentiranju i da se uvijek treba nešto novo isprobati!

Pečenje kolača bi trebalo biti zabavno i opuštajuće. Neki imaju meditaciju a mi imamo kuhinju!

Želis pojesti nešto zasitno prije deserta? Onda recept za polpete od povrća su za tebe!

HEJ, NEJDI JOŠ!

Svidio ti se blog post ili si jedan od onih čudaka, khm koji vole čitati newslettere? Super!
Prijavi se na naš newsletter? i saznaj svaki put kad objavimo novi blog post, novi popust ili novu inkriminirajuću sliku Mitra. Molim?

mitra pejanovića ljubi nepoznati muškarac u obraz
“Ovo nećeš objavit, jelda?”

Autorica: Tara Pejanović

Pogledaj kako naručiti sočnu vegansku klopu

Newsletter

Pretplati se na naš newsletter za sve novosti, ponude i promocije!